Over Blijvend Verwerken

De boeken en blikken zijn een initiatief van Frans Groenendijk en Miranda Groenendijk-de Krijger. Zij hebben deze producten gebundeld onder naam “Blijvend (Ver)werken”. Frans en Miranda zijn samen goed voor ruim 30 jaar ervaring in de uitvaartbranche.

Frans heeft jarenlang als verzorger van overledenen gewerkt. In 2017 heeft hij de overstap gemaakt naar het vak van uitvaartverzorger. Daarnaast is Frans ook werkzaam bij een dierencrematorium. Miranda werkt sinds 2008 als uitvaartverzorger. Eerst in loondienst bij een groot uitvaartbedrijf en sinds een aantal jaren, net als Frans, als freelancer voor diverse ondernemingen.

De dienstverlening van Frans en Miranda houdt wat hen betreft niet op na een goed verlopen afscheid. Want juist voor en na de uitvaart komen de nabestaanden voor veel zaken te staan die nog geregeld moeten worden. Zij verwijzen families dan ook vaak door naar professionals binnen hun netwerk om nabestaanden bij te staan bij het regelen Naast Blijvend Verwerken hebben zij ook Blijvendgedenken B.V., een website op het gebied van urnen, gedenksieraden en grafmonumenten.

Blijvendverwerken is hier een onderdeel van. Frans en Miranda komen in hun werk geregeld bij families waar ook kinderen direct of zijdelings betrokken zijn bij een sterfgeval. Eigenlijk in bijna iedere familie. Je eigen kinderen, kleinkinderen, neefjes of nichtjes. Vaak weten mensen niet goed hoe zij kinderen moeten uitleggen wat er nu precies gebeurt met iemand die is overleden. Of hoe ze het kind kunnen betrekken bij het afscheid. Hierdoor kreeg Frans het idee om de (ver)werkkaarten en het (ver)werkboek te ontwikkelen. Het is een laagdrempelige manier voor volwassenen om in gesprek te gaan met kinderen over het onderwerp “dood”.

De reacties tot nog toe zijn overweldigend. Er zijn enthousiaste reacties binnengekomen van ouders, leraren, rouwcoaches en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking. Omdat de reacties zo positief zijn, willen Frans en Miranda de blikken en boeken graag aan iedereen kunnen aanbieden. Vandaar deze website. De kaarten en blikken zijn niet alleen beschikbaar voor het verlies van een mens.

Blijvengedenken is er voor mens en dier. Zo ook Blijvendverwerken. De kans is groot dat een kind als eerst geconfronteerd wordt met het overlijden van een (huis)dier. Dit kan een enorme impact hebben op het kind. Vandaar dat het blik en het boek er ook zijn voor het verlies van een (huis)dier.

Frans Groenendijk

Miranda Groenendijk-de Krijger