(Ver)werkboek

Hoe lastig is het om afscheid te nemen van iemand waar van je houdt. Het maakt niet uit of diegene jong is, of heel oud. Het komt onverwacht en het is altijd definitief. Door je verdriet vind je het leven even niet meer zo lief.

Hoe graag wil je je kind beschermen voor alle nare dingen die gebeuren in een mensenleven? Helaas is dit niet mogelijk en zal je kind vroeg of laat geconfronteerd worden met het verlies van een dierbare.

Je gevoelens en emoties opschrijven of tekenen

Je kind zal na dit verlies veel emoties ondergaan. Verdriet, boosheid of onmacht. Maar ook zal het met veel vragen zitten. Het (ver)werkboek is een goede manier om je kind op zijn eigen wijze en tempo de tijd te geven om zijn gevoelens rondom het verlies op te schrijven.

Er is ook ruimte om tekeningen te maken en foto’s in te plakken. Er zijn zelfs twee pagina’s waarop je kind zijn boosheid van zich van mag afkrassen.

Als ouder zit je natuurlijk zelf ook met je verdriet. Soms komt het niet gelegen wanneer je kind vragen begint te stellen over de dood. Misschien omdat je het op dat moment zelf heel moeilijk hebt, of je bent druk omdat je naar je werk moet.

In het (ver)werkboek staan een boel dingen uitgelegd die met de dood te maken hebben. Misschien dat je kind door het boek door te bladeren daarom al een heleboel antwoorden krijgt. En als hij nog dingen wil vragen, dan is er ruimte om de vragen op te schrijven zodat hij ze kan stellen op een moment dat het jou wel uitkomt.

Voor wie?

Het (ver)werkboek is speciaal ontwikkeld voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. In het boek kan je kind op zijn eigen manier vertellen over zichzelf en over de degene die is overleden.

‘Wist-je-dat’ pagina’s

Op de ‘wist-je-dat’ pagina’s wordt er uitleg gegeven over allerlei termen die met dood en de uitvaart te maken hebben. Het is belangrijk dat je kind weet dat het zijn boek is, en dat hij ermee om mag gaan zoals hij dat wil.

Inzichten

Wanneer je kind erg gesloten is, is dit een goede manier om toch hoogte te krijgen van zijn gevoelens en kom je wellicht tot inzichten, waarmee je je kind kunt helpen in het rouwproces.

Wat krijg je?

Het (ver)werkboek heeft een zogenaamde hardcover op A4 formaat. Je kind mag op de voorkant zijn eigen naam schrijven zodat het echt zijn boek is. Het boek bevat 32 pagina’s. Op de meeste pagina’s wordt je kind gevraagd antwoorden op te schrijven op de vragen die gesteld worden over hemzelf, degene die is overleden en de uitvaart.

Maar er is ook heel veel ruimte om zelf te schrijven, tekenen, plakken, kleuren en knippen. Bij de meeste vragen is het bedoeling dat je kind gaat nadenken over hoe hij bepaalde aspecten rondom het overlijden heeft ervaren.

Als ouder krijg je hierdoor inzicht in het rouwproces van je kind. Zo kun je hem de juiste hulp en steun bieden bij het verwerken van het verlies.

Voor mensen

Blijvend verwerken voor mensen.

Voor dieren

Blijvend verwerken voor dieren.