(Ver)werkkaarten

Op de dood rust in de samenleving vaak nog een taboe. Misschien ben je er zelf bang voor, waardoor je het moeilijk vindt om erover te praten. Toch is dat juist verwarrend voor een kind. Wanneer een kind merkt dat het onderwerp onbespreekbaar is, gaat hij in zijn eentje piekeren. Bovendien mist het kind een kader waarin hij het eerste sterfgeval in zijn omgeving kan plaatsen. Het is beter om er open en eerlijk over te praten.

Hoe je eerder je erover begint, hoe makkelijker het is. Ben je gezond, dan lijkt de dood vaak nog ver weg. Het is goed om het juist dan bespreekbaar te maken, zodat het onderwerp minder beladen is.

Wat je bespreekt hangt natuurlijk af van hoe oud je kind is, of hoeveel je hem wilt vertellen.

Voor wie is het?

Emoties verwerken, blijvend loslaten en alles een plekje geven. De dood hoort bij het leven. De (ver)werkkaarten zijn een toegankelijke manier om het verlies van een dierbare bespreekbaar te maken met je kind.

De (ver)werkkaarten zijn in principe geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Maar ieder kind is anders. Als ouder weet je het best wat wel of niet geschikt is voor je kind.

De (ver)werkkaarten zijn ook zeer geschikt om bijvoorbeeld met mensen met een verstandelijke beperking in gesprek te gaan over de dood.

Wat krijg je?

De (ver)werkkaarten worden aangeboden in een metalen doosje van 8,5 bij 11 cm. In het doosje zitten 31 kaarten. De eerste twee kaarten bevatten uitleg over het doel en de gebruikte termen.

Op de overige kaarten wordt op een laagdrempelige manier aan de ouders gevraagd om uitleg te geven over verschillende onderwerpen die met de dood te maken hebben. Maar ook tips hoe je je kind kunt betrekken bij een afscheid en hoe om te gaan met het rouwproces.

Tot slot zit er een kaart bij waarop het kind zelf iets kan schrijven of tekenen. Deze kaart kan bijvoorbeeld worden meegegeven aan de persoon die is overleden. Of misschien om te bewaren als blijvende herinnering.

Voor mensen

Blijvend verwerken voor mensen.

Voor dieren

Blijvend verwerken voor dieren.